Innledning
Et sentralt arbeidskrav for en bakspiller i håndball er at du må være en trussel selv. Du må ha et våpen! Du må ha noen ferdigheter i ditt repertoar som gjør at forsvaret må gi deg oppmerksomhet.
Dette våpenet kan være skuddferdigheter som tvinger forsvaret til å gå frem mot deg, eller det kan være ferdigheter til å ta seg forbi en forsvarsspiller, og enten skape en egen sjanse – eller et overtall som kan utnyttes av andre. Helst vil vi så klart utvikle spillere som har begge dimensjonene i sitt spill, både skuddtrusselen og kvalitetene til å vinne en duell.

Man kan aldri bli «for god» på teknikk i angrep, og jo større repertoar jo vanskeligere er det å stoppe deg. Hvis du kan styre tempo, avstand til forsvarsspiller og ha styringen på duellen, har du et stort fortrinn og kan vente på reaksjonen til forsvarsspiller.
I dette kapittelet vil vi fokusere på det vi med et samlebegrep kan kalle for duellferdigheter. Duellspill i denne sammenheng handler om evnen til å på ulike måter få et overtak på en forsvarsspiller og vinne et rom.
Vi kan vinne dueller gjennom finter – som igjen kan gjøres både med og uten kroppskontakt – og med forflytninger.
I utvikling av duellferdigheter er vi i skjæringspunktet mellom det tekniske og det taktiske.
- Det må ligge noen motoriske kvaliteter i bunn - hvordan man rent teknisk skal utføre en aksjon - men dette vil alltid bare være en del av ferdigheten.
- Valgferdigheter - for eksempel scanning, timing, chunking, problemløsning og kreativitet og så videre - vil alltid være sentralt og avgjørende for å vinne en duell. For mer utdypende stoff om valgferdigheter, se Valgskolen.
Skoleringen av spillerne må derfor handle både om å lære seg hensiktsmessige teknikker som passer for den enkelte spiller, og om evnen til å velge rett teknikk til rett tidspunkt.
I utvikling av duellferdigheter er det viktig å fokusere på evnen til å kunne vinne en duell og både ha muligheten for egen sjanse (om den finnes), og å kunne spille ballen videre, til en annen bakspiller, til linjespiller eller til kantspiller.
Forflytning
Forflytning i angrepsspill handler om posisjonering, rytme og timing.
Vi befinner oss i én posisjon, og vi flytter oss så til en ny posisjon for å få et lite overtak på forsvaret.
Disse forflytningene kan skje både med og uten ball.
En forflytning med ball kan for eksempel være når du gjør et pådrag på siden av forsvarsspilleren, for å tvinge denne til å ta stilling om hen skal flytte seg (for å ha kontroll på det rommet du angriper) eller ikke (og da risikere at du utnytter det).
I forflytninger uten ball snakker vi gjerne om å «svare på hverandres bevegelser». Min medspiller gjør en aksjon, det har noen konsekvenser for meg, og jeg gjør da en hensiktsmessig forflytning som svarer på den andres satsing.
Forflytning med eller uten ball kan både være store bevegelser, der man flytter seg over soner, bytter posisjoner osv - og det kan være mindre bevegelser, det vi kaller posisjonskorrigeringer. En posisjonskorrigering er når jeg har funnet en bra utgangsposisjon, ut fra situasjonen, før jeg leser min medspillers og/eller forsvarsspillerens aksjon(er), og basert på dette gjør en mindre korrigering.
Viktige momenter å fokusere på:
- Hold kroppen vendt mot målet når du forflytter deg.
- Alltid forflytte seg med god balanse og kontroll. Gulvkontakt.
- Finn posisjoner som gir deg mulighet for å gå i rommet og ikke på forsvarsspilleren.
- Vær bevisst på effektive bevegelsesmønstre (korteste vei til ny posisjon).
- Scanning. Lese av både medspillere og forsvarsspillere før du får ballen.
- Alltid ha som mål å finne en posisjon som gir deg muligheten til å være på vei fremover når ballen kommer.
- Hensiktsmessig grep (se kapittel 3).
Bildeserie: Å vinne en duell gjennom bevegelse uten ball.



Finte
En finte er en teknisk aksjon der hensikten er å ta seg forbi en forsvarsspiller. Det finnes mange ulike teknikker som kan anvendes for å få det til. Finteteknikk vil i stor utstrekning være en individuell sak. Hvilke tekniske løsninger passer for denne spilleren?
Som basis bør alle spillere ha minst én finte hver vei som de er trygge på.
Et viktig moment i god finteteknikk er evnen til å kunne satse hardt, men samtidig ha mulighet til å spille ballen videre - helst med flere alternativer. Unngå å havne i teknikker som blir enten/eller (For eksempel: Enten spiller man ballen for tidlig, eller så satser man for egen sjanse. Enten lykkes man med å gå gjennom eller så går man seg fast).

For meg så har jeg hatt fokus på å gå inn i finter med en høy arm slik at viderespill eller muligheten for å ta skuddet alltid er der, samtidig passe på at jeg ikke kommer i altfor stor fart uten mulighet til å få balanse og oversikt til å kunne spille videre.

Jeg prøver alltid å komme i fart og samtidig ha riktig avstand til forsvareren når jeg skal inn i en duell.
Viktige momenter å fokusere på:
- At man fra starten av innlæringen jobber med å kunne gå begge veier.
- Rytme og tempoveksling.
- At man er bevisst på å gå på rom, og så kan lese av forsvarsspilleren gjør.
- At man kan utfordre både på egen stuss og på pasning.
- At man er bevisst på å finne rett avstand. Hva som er rett vil variere fra spiller til spiller.
- At man tidlig jobber med finter ikke bare som et middel for å komme til egen mulighet, men også som et våpen for å få med seg neste forsvarsspiller og spille ballen videre.
- Å beskytte ballen.

Hver duell lever sitt eget liv, men hvis det er du som setter premissene har du et fortrinn overfor forsvarsspilleren. Hvis du kan styre tempo, inngangsvinkel eller overraske forsvarsspilleren, har du et fortrinn. Hvis det i tillegg er vanskelig for forsvarer å vite om du ønsker å gå til høyre eller venstre gjør du det vanskelig for forsvaret å forberede seg.
Detaljer å tenke på i innlæring av finter:
- Vær bevisst på å finne en god linje fra hofte, gjennom kne og ned til fot («knær over tær» kan være en nyttig huskeregel).
- Smal beinføring når man lander i sin finte kan gjøre det lettere å finne «linjen», og gjennom det redusere risikoen for skader.
- God bøy i hofter og knær. Det gir forutsetninger for å få med seg kraft ut av finten.
- God koordinasjon er en viktig forutsetning for å utvikle effektive finter. Balanse, kroppskontroll, rytme, romfølelse er koordinative moment som påvirker kvaliteten i bevegelsene, og evnen til å produsere stor kraft hurtig (styrke/power).
- Styrketrening er viktig både for å bygge forutsetninger for å skape den kraft og eksplosivitet vi trenger for å få effektive finter, men også for å kunne tåle den belastning som fintene utsetter kroppen for.

Finter i angrepsspill handler om å ta rom og så skape rom, for seg selv og andre. Det ene minst like viktig som det andre!

De spillerne hvor det er vanskelig å kjenne igjen om det kommer skudd, finte til høyre eller finte til venstre er gjerne de som er aller vanskeligst å forsvare seg mot.

Det er viktig for meg å angripe rommet ved siden av forsvareren og ikke rett på. På den måten får jeg ham i bevegelse, og får dermed et overtak.

Å arbeide bevisst med å automatisere god «linje» i finteteknikken er «vinn-vinn». Det gir spilleren bedre forutsetninger for å utvikle en effektiv teknikk og få kraft med seg ut av finten.
Samtidig som det er en ekstremt viktig faktor for å redusere risikoen for alvorlige kneskader.
Finter for å gjøre mål selv

For meg så er muligheten ved å være uforutsigbar i timing helt avgjørende i mine finter mot forskjellige forsvarsspillere.
Finte-viderespill

I pasninger med press etter dueller eller generelt med en forsvarsspiller i kroppen, så prøver jeg å ha fokus på balanse i bevegelsene mine slik at jeg har nok kontroll i kroppen til å kunne spille en god pasning videre, og kunne få best mulig forutsetninger til vurderingsspillet videre.
Finte-innspill
Bildesekvens: Vinner duellen. Holder ball og arm fri. Får løftet armen og gir mulighet for innspill når neste forsvarsspiller kommer på.








Finte-utspill
Øvelser
Her følger eksempler på gode øvelser for å jobbe med innlæring og videreutvikling av ulike duellferdigheter.
Alle øvelsene du finner her ligger også på Øvelsesbanken. I Øvelsesbanken vil du også finne et større utvalg av relevante øvelser.
Du finner også mer relevant stoff for trening duellferdigheter på Valgskolen.
Grunnleggende øvelser for finteteknikk
Her er poenget er å lære seg ulike bevegelser rent motorisk/koordinativt.