Mottak

Rent praktisk og treningsmessig foregår utvikling av mottaksferdigheter mer eller mindre alltid som en integrert del i trening der vi jobber med pasningsferdigheter.

I dette kapittelet vil vi like fullt ta for oss viktige moment å fokusere på når vi tar imot en pasning.

Et effektivt mottak starter før du får ballen. Scanning og posisjonering er viktige begrep. Det er viktig at vi tidlig lærer spillerne å aktivt orientere seg før de får ballen - hvor er motspillerne? hvor er medspillerne? hvilke muligheter finnes? - for så å finne rett posisjon når pasningen kommer. Mer stoff rundt disse momentene finner du på Valgskolen.

Et bra mottak handler om å gi deg selv så gode forutsetninger som mulig for neste aksjon, og helst også gi deg selv muligheten for å velge mellom flere alternative aksjoner.

Den aksjonen kan være en pasning, et skudd eller en duell med ball.

Hensiktsmessig teknikk i mottak

1 Mottar ballen høyt

2 Flytter ballen rett bak til posisjon for skudd eller pasning. Kort arbeidsvei.

Jeg prøver å signalisere så tidlig jeg kan hvor jeg vil motta ballen og alltid være i fart når jeg får den.

Sander Sagosen

Detaljer å tenke på:

  • Tomlene bak ballen når du tar imot.
  • «Dempe» ballen med armene i mottaket.
  • Kort arbeidsvei. Mottak – flytte ballen rett bak/opp (og ikke først ned, så opp)
  • Også jobbe med å kunne ta imot ballen med en hånd, og raskt være i posisjon for pasning/skudd.
  • Å være i fart når du tar imot ballen.
  • Å kunne ta imot ballen under press.

Jeg vektlegger oversikt og mottak samtidig. Det er viktig å være godt forberedt i forkant av mottaket. Da kan jeg utføre mottaket og samtidig ha gode forutsetninger for å utføre neste aksjon best mulig.

Patrick Helland Andersson

Når man har mottatt ballen er det avgjørende å kunne ha god kontroll på ballen når man forflytter seg eller forbereder og utfører den neste aksjonen. Dette tekniske elementet kaller vi for grep. Det er viktig at man har et grep på ballen som ikke begrenser de mulige valg man har.

Detaljer å tenke på for å få mest mulig hensiktsmessig grep:

  • Bruk fingertuppene, ikke håndflaten. La ballen ligge på fingrene, spesielt tommel, pekefinger og langfinger, mens de to andre fingrene (ringfinger og lillefinger) er plassert på baksiden av ballen for ekstra støtte. Tommelen fungerer som støttepunkt for de andre fingrene og hjelper deg å stabilisere ballen. Håndflaten kan være litt på ballen, men det er fingrene som skal brukes til å kontrollere bevegelse.
  • Korrekt posisjon av hånden. Hold ballen på en måte som gjør det mulig å kontrollere den lett, men samtidig tillater deg å gjøre raske bevegelser. Ballen skal ikke presses hardt mot håndflaten, men heller ligge «løs» i hånden.
  • Fingrene skal være spredd. Det gir bedre kontroll og stabilitet.
  • Unngå å «klemme» på ballen. Det fører til spent muskulatur i hånd/arm, noe som begrenser motorisk bevegelse og øker sjansen for å miste kontroll på ballen. Grepet bør være fast nok til å hindre ballen fra å falle ut, men ikke så stramt at det hindrer en effektiv bevegelse i armen.
Mottaksteknikk: Kort arbeidsvei. Ballen raskt i posisjon for neste aksjon (skudd, ulike pasningsalternativ).
Bra mottak skaper forutsetninger for skudd på ett steg.
Mottak med en hånd og høy arm gir muligheter for raskt innspill.
Pasning med rett treffpunkt og effektiv mottaksteknikk med kort arbeidsvei skaper forutsetninger for hurtig skuddavvikling.

Vi går ikke her inn i de posisjonsspesifikke teknikkene og arbeidskravene for kantspillere og linjespillere. For dette henviser vi til de posisjonsspesifikke kapitlene i Skuddskolen.